5

Organisatie

5Schooltijden

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag:

8:30u – 14:00u

De leerlingen zijn vanaf 8.15 uur welkom op school, omdat er vanaf dat moment toezicht is op het plein.

De kinderen van groep 1/2 mogen vanaf 8.20 uur naar binnen via de onderbouwingang. Er wordt buiten afscheid genomen. Wanneer uw kind net start kunt u natuurlijk uw kind begeleiden tot bij de klas. Vaak is het mogelijk om even met uw kind het lokaal in te gaan en daar afscheid te nemen. U bent na schooltijd altijd van harte welkom om even in de klas van uw kind te komen kijken, 

Kinderen van groep 3, 4 en 8 gaan via de hoofdingang 0m 8.25 uur naar binnen zodra de bel gaat. De andere bovenbouwleerlingen gebruiken de bovenbouwingang.

Wilt u iets met de leerkracht bespreken, maak dan een afspraak. De leerkracht is er op dat moment voor de kinderen.

Studiedagen: Dit schooljaar zijn er een aantal studiemomenten (dagen en dagdelen) voor het team gepland. Een studiemiddag betekent voor de leerlingen dat zij dan alleen in de ochtend naar school gaan en om 12.00 uur uit zijn. Op de kalender staat vermeld of alle groepen vrij zijn of alleen de onder- of bovenbouw. De data van de studiedagen staan ook vermeld op de digitale kalender, de website en in de Tam-Tam.

Studie(mid)dagen 2024-2025:

Studiedag 1: alle kinderen vrij

Dinsdag, 1 oktober 2024

Studiedag 2: alle kinderen vrij

Donderdag, 14 november 2024

Studiedag 3: alle kinderen vrij

Maandag, 17 maart 2025

Studiedag 4: alle kinderen vrij

Vrijdag, 13 juni 2025

Studiedag 5: alle kinderen vrij

Woensdag, 25 juni 2025

5Vakanties

Vakanties en vrije dagen

Vakanties en vrije dagen staan ook vermeld op de digitale kalender, op de website en worden ook in onze nieuwsbrief de Tam-Tam aangegeven.

Vakantierooster 2024-2025:

 

Herstvakantie

21 t/m 27 oktober 2024

Kerstvakantie

23 december 2024 t/m 5 januari 2025

Voorjaarsvakantie

3 maart t/m 9 maart 2025

Meivakantie

21 april t/m 5 mei 2025

Hemelvaart

29 en 30 mei 2025

Tweede Pinksterdag

9 juni 2025

Zomervakantie

7 juli t/m 17 augustus 2025



 

5Leerplicht, verlof en verzuim

We volgen de voorschriften van de leerplichtwet bij het geven van verlof en het verzuimprotocol dat in de regio is vastgelegd. Binnen de leerplichtwet mogen wij geen vakantieverlof verlenen buiten de schoolvakanties. De enige uitzondering is dat een werkgever verklaart dat dit de enige vakantie betreft die het gezin in dat jaar heeft. Verder wordt er verlof verleend voor andere gewichtige omstandigheden. Enkele voorbeelden hiervan: 

Ziekteverzuim wordt als zorgwekkend gezien als een leerling 2 weken aaneengesloten ziek is of zich 4 keer (of meer) in een schooljaar ziek meldt.  

Bij langdurig ziekteverzuim (meer dan 2 weken) stelt de school een huiswerk- en/of inhaalplan op en adviseert indien nodig over alternatieven.  

Vrijstelling van schoolbezoek

In de leerplichtwet staat omschreven wanneer een kind de school niet kan of hoeft te bezoeken. Zo kent de leerplichtwet extra verlof voor bijzondere omstandigheden, religieuze feestdagen en extra vakantieverlof door de aard van het beroep van de ouder(s)/ verzorger(s).

Om hier toestemming voor te krijgen moeten ouder(s)/ verzorger(s) verlof aanvragen bij de schooldirecteur of wanneer het een aanvraag boven de tien schooldagen betreft bij de leerplichtambtenaar. De schooldirecteur of de leerplichtambtenaar beoordeelt, op basis van de genoemde mogelijkheden in de Leerplichtwet, of er een gegronde reden is voor het toekennen van verlof.

In principe hanteren we de regel dat afspraken met de huisarts, tandarts, specialist en dergelijke buiten schooltijd gemaakt worden. Bij een sterk vermoeden van ongeoorloofd verzuim wordt dit aan de leerplichtambtenaar gemeld. Blijkt dit  inderdaad het geval dan worden er juridische stappen ondernomen. Dit kan onder andere leiden tot een boete.

Verlofaanvragen moeten schriftelijk via het verlofaanvraagformulier en tenminste vier weken voorafgaand aan het verlof worden ingediend bij de directie. Het verlofaanvraagformulier is verkrijgbaar bij de administratie en te downloaden van de website.

Hoewel de leerplicht geldt vanaf 5 jaar vragen we ook voor de vierjarigen een vrijstelling aan te vragen.

5Praktische informatie

In dit hoofdstuk vindt u in alfabetische volgorde praktische basisinformatie over de schoolorganisatie. Voor alle praktische schoolzaken, maar ook voor als u snel iets terug wilt vinden, hebben wij een school ABC gemaakt. In dit ABC kunt u informatie vinden over bijvoorbeeld het doorgeven van afwezigheid, trakteren op school, verlof aanvragen etc.

School ABC

B

Brengen en halen

D

Directie of leerkracht spreken

Doorschuifmoment

E

Eten en drinken op school

Excursies

G

Gevonden voorwerpen

Gymrooster

H

Hoofdluis:

Huiswerk

J

Jeugdbladen

K

Kostbare spullen blijven thuis

O

P

Parro

Plusklas

R

Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) Midden-Gelre

S

SamSam viering

Schone school, schoon milieu

Schoolfotograaf:

Schoolplein en toezicht op het plein

T

Telefoongebruik

Tussen Schoolse Opvang (TSO)

V

Verjaardagen

Voor – en buitenschoolse opvang

Verzekeringen

Verzuimregistratie op school

Z

Ziekmelden

5Protocollen

Om in onze schoolorganisatie de verwachtingen goed af te stemmen en de taken en verantwoordelijken helder te krijgen werken we met protocollen. Een aantal noemen we hieronder specifiek, de rest ligt ter inzage op school.

Protocol sponsoring: SamSam maakt spaarzaam gebruik van sponsoring en alleen als het voldoet aan de volgende uitgangspunten:

Protocol communicatie met gescheiden ouders: Duidelijke communicatie met ouders vinden wij erg belangrijk en in het belang van iedere leerling. Zo is steeds helder wat u van ons kunt verwachten en wat wij als school van u verwachten. Als school hebben wij ook te maken met ouders die gescheiden zijn.

Om misverstanden te voorkomen en om duidelijk te zijn in de manier waarop de informatie en communicatie van SamSam naar gescheiden ouders gaat, hebben wij, afgestemd op de wettelijke informatieplicht van scholen, een protocol gemaakt.

Protocol schipperskinderen: Nederlandse schipperskinderen zijn leerplichtig vanaf vijf jaar. De meeste “wal” kinderen gaan echter met vier jaar naar school. Voor varende kinderen geldt een uitzondering op de leerplichtwet. Alle schipperskinderen moeten vanaf 1 augustus volgend op hun zevende verjaardag naar de reguliere basisschool. U leest meer hierover in dit protocol.

Protocol bij ziekte of afwezigheid leerkracht: Het is op de meeste scholen niet meer zo dat een leerkracht vijf dagen voor de groep staat en daarmee de enige leerkracht voor de groep is. Veel mensen in het onderwijs werken parttime. Hierdoor hebben groepen te maken met verschillende leerkrachten. We proberen het aantal te beperken, maar zoals u waarschijnlijk wel weet, is het steeds moeilijker om vervanging te regelen.

Bij afwezigheid van leerkrachten bijvoorbeeld door ziekte, familieomstandigheden, scholing of een andere vorm van verlof, spannen wij ons in om voor vervanging te zorgen. In het uiterste geval adviseren wij ouders om hun kind thuis te houden.

De procedure bij afwezigheid van leerkrachten:

  1. We zorgen voor een vervanger in de groep
    Er wordt contact opgenomen met de invalpool om een vervangende leerkracht aan te vragen. Lukt de vervanging niet met een leerkracht uit deze invalpool, dan worden de parttime leerkrachten (met andere werkdagen dan de ziektedag) benaderd om in te vallen.
  2. Een beschikbare vaste leerkracht zal vervangen in de groep van de afwezige leerkracht
    Bijvoorbeeld een eigen onderbouwleerkracht die groep 8 neemt, zodat de invaller de onderbouwgroep kan begeleiden.
  3. Er zal interne vervanging geregeld worden (indien nodig met toezicht op afstand)
    Denk aan het inzetten van een vakleerkracht, intern begeleider, directie, stagiaire, enz. Deze interne vervanging is beperkt mogelijk. Dit om te vermijden dat ook de eigen werkzaamheden van de interne vervanger te veel in de knel komen.
  4. De kinderen worden verdeeld over de andere groepen
    De kinderen worden verdeeld over verschillende groepen volgens een verdeellijst.
  5. Er zijn geen mogelijkheden
    Als we na het volgen van de vorige stappen van deze procedure nog steeds geen mogelijkheden hebben gevonden voor vervanging van de leerkracht, wordt u (indien mogelijk een dag van tevoren) via de mail geïnformeerd. U wordt dan gevraagd de kinderen maximaal een dag thuis te houden. Indien we u pas ‘s ochtends voor schooltijd kunnen laten weten dat er geen vervanging is, is er het eerste uur (8:30-9:30u) opvang beschikbaar, zodat u in deze tijd nog opvang kunt regelen. We streven ernaar kinderen niet langer dan één dag thuis te houden. Op basis van een roulatiesysteem blijven er elke schooldag andere groepen thuis. Ouders van de betrokken kinderen worden de dag van tevoren geïnformeerd. Indien groepen thuis moeten blijven, wordt daar melding van gedaan aan het bestuur, bureau leerplicht (RBL Midden Gelre) en aan de inspectie van onderwijs.

 

 

Contact

Basisschool SamSam
De Honsvoet 4
6678 BT Oosterhout

0481 – 481448
samsam@wonderwijs.nl

Privacy verklaring